
Issued 30 March 2017 

MDBA Reference D16/4206  

1 

Basin Plan Water Resource Plan 
Requirements 

Position Statement 3J 

Limiting take 

POLICY ISSUE How should a WRP limit take to the SDL? What sort of rules are 
required? 

REFERENCES Basin Plan 2012 (Cth) (s10.11 and s10.13(1)) 

MDBA POSITION STATEMENT 

1. The WRP must set out rules that ensure, as far as practicable, that from 1 July 2019,
annual actual take from an SDL resource unit does not exceed the annual permitted
take for that unit.

2. The WRP must identify all applicable rules and the MDBA will seek supporting
evidence from a State that demonstrates how the rules operate to ensure actual
take does not exceed permitted take.

3. The rules must cover each of the forms of take (including take by floodplain
harvesting, take by runoff dams, net take by commercial plantations, take from
groundwater and take under basic rights). The rules may operate differently for
different forms of take, or different water access rights (i.e. entitlement, licence,
type of permit or type of authorisation), as appropriate for that form of take and in
that SDL resource unit.

4. These rules must have effect to the degree necessary to ensure that water users
and decision makers are clearly required to operate in ways that ensure actual take
does not exceed permitted take.

5. The rules may include, where applicable:

 a procedure for determining seasonal allocations such as those in many
regulated surface water systems,

 variable flow access provisions such as in some unregulated surface water
systems,

 fixed water access arrangements including any drought restriction rules such as
in some groundwater units.

6. For surface water forms of take identified at s10.13(1)(a), (b) and (c) [take under
basic rights, take by runoff dams and net take by commercial plantations], the WRP
must operate to limit take to no more than the BDL. The BDL is the level of
development as described in column 2 of Schedule 3 and not the estimated
number noted in the Schedule. This limit may be demonstrated by providing clear
evidence that the WRP will ensure actual take does not exceed permitted take over
a repeat of the historical climate conditions (s10.10(4)).

7. These limits may be subject to any process for adjusting them that are set out in a
WRP as allowed for by 10.13(2) (refer Position Statement 3F).
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8. Recognising that the requirement for rules to limit annual take to the annual 
permitted take is on a “as far as practicable” basis, the MDBA will seek in 
supporting evidence some assessment or quantification of the expected accuracy 
of the approach used. 

 

Rationale 

1. There are important relationships between the provisions of Part 3 of Chapter 10 that 
should be understood when preparing a WRP. Some of the key relationships are shown 
in the figure below. 

 

 

 

 

  

The Method 

The water resource plan must set out 
the method for determining the 

maximum quantity of water that the 
plan permits to be taken for 

consumptive use during a water 
accounting period. (see Position 

Statement 3E) 

 

 

The method may include modelling, 
and must be designed to be applied 
after the end of the relevant water 

accounting period, having regard to 
the water resources available during 

the period. 

 

 

The method must determine the
maximum quantity of water that the 
plan permits to be taken for each 

SDL resource unit in a water
resource plan area and for each form 

of take. 

 

 

The Demonstration (for the past) 

The water resource plan must set out
a demonstration that the method

relates to the SDL of each resource
unit in such a way that, if applied over

a repeat of the historical climate
conditions (July 1895 – June 2009), it
would result in meeting the SDL for

the resource unit. 

s10.10(4) 

    The Rules (for the future) 

The water resource plan must set 
out rules (including, if applicable, 
rules for water allocations) that 

ensure, as far as practicable, that 
the quantity of water actually taken 

from each SDL resource unit for 
consumptive use in a water 

accounting period does not exceed 
the unit‘s annual permitted take for 

the period. 

s10.11 
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2. The method for determining annual permitted take, and the rules governing actual take 
(including water allocation rules) should relate to one another in a way that makes clear 
that the rules in the WRP ensure (as far as practicable) that annual actual take does not 
exceed annual permitted take. This will likely be achieved by the method for determining 
annual permitted take reflecting the rules that are in place in the WRP. 

3. For a WRP to set out rules that ‘ensure’ that annual actual take does not, as far as 
practicable, exceed annual permitted take, the WRP must - 

 govern the allocation of water to licences or to other rights (eg basic rights); and 

 impose an obligation on a person who takes to not take other than in accordance 
with an allocation. 

4. Simply describing in a WRP what the rules are in some other instrument does not make 
them rules that are ‘set out’ in the WRP and ‘ensure’ a particular result. 

5. Similarly, the WRP cannot (for s 10.13) ‘require that’ take does not exceed a certain 
amount unless it imposes an enforceable obligation on the relevant State decision maker 
and water users. 

6. Examples of measures that may meet this requirement could include: requiring these 
water users to hold water rights for these forms of take, stipulating development approvals 
or land use restrictions to limit construction of runoff dams and commercial plantations, 
rules that limit take under basic rights to a defined volume. 

7. Alternatively, a WRP could include a clause that stipulates that the long-term annual 
average quantity of water that the plan permits to be taken from the SDL resource unit for 
consumptive use by net take by commercial plantations/take under basic rights/take by 
runoff dams is the level specified in the relevant Item of column 2 of Schedule 3 of the 
Basin Plan. 
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