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Basin Plan 
Water Resource Plan Requirements 

Position Statement 3B 
Double counting 

POLICY ISSUE To what degree must a WRP show a relationship between the 
various components of the method of determining permitted 
take and actual take to ensure there is no double counting? 

REFERENCES Basin Plan s1.07, s1.11, s6.12, s10.10–10.15, s10.44, Water Act 
2007 s71 

MDBA POSITION STATEMENT 
Each WRP must set out: 

1. how the quantity of water permitted to be taken, and the amount actually taken, for
consumptive use by each form of take is to be determined;

2. the methods may be different for each form of take, or two or more forms of take
may be covered in a single method (e.g. a model) for each SDL resource unit. This
is a decision for the state proposing the WRP however all forms of take will need to
have methods for determining permitted and actual take;

3. there may be more than one method for a form of take, e.g. a proportion of take
from farm dam runoff may be modelled while another proportion of the take may be
determined through remote sensing;

4. that the permitted take and actual take for each form of take are capable of being
validly added together.  The WRP methods will need to demonstrate that there is no
double counting within a form of take if using two or more methods or among the
forms of take when determining permitted and actual take (see s1.11); and

5. to avoid doubt, although each form of take must be capable of being adding
together, there is no requirement for an overall integrated relationship covering all
forms of take to be developed as part of this requirement.

The MDBA will seek a demonstration in the supporting evidence to confirm that there has 
been no double-counting when the methods for determining permitted take and actual 
take are assessed for accreditation, based on the information supplied to support the 
methods. 

Rationale 
A method or methods for determining annually the permitted take and the actual take for 
each form of take will need to be put forward within a WRP.  

The Basin Plan defines the forms of take in s1.07. 
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The form of take means any of the following forms of take: 
(a) take from a watercourse; 
(b) take from a regulated river; 
(c) take by floodplain harvesting; 
(d) take by runoff dams; 
(e) net take by commercial plantations;  
(f) take from groundwater; 
(g) take under basic rights. 

The forms of take may vary from SDL resource unit to SDL resource unit. The WRP needs 
to set out the method or methods for both permitted take and actual take for each form of 
take.  Take for certain forms of take must remain at BDL levels except in certain 
circumstances (see s10.13). 

In setting out the method or methods for determining permitted take and actual take for a 
particular SDL resource unit, the WRP must clearly describe the form(s) of take being 
determined to avoid double counting.  Section 1.11 of the Basin Plan sets out the obligation 
to avoid double counting.  
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